Къща за гости Мария в Сапарева баня

Къща за гости Мария се намира в центъра на града. Разполага с леглова база от 7 места,  две двойни и една тройна стая, всяка с отделен санитарен възел, телевизор с кабелна, интернет и хладилник. Могат да се ползват заедно или поотделно.

За приятната почивка на нашите гости предлагаме озеленен двор с рибарници и закрито барбекю с камина, което може да се ползва всеки сезон.

Цени: Двойна стая- 35лв.
Тройна стая-45 лв.

Сапарева баня

Най – старото известно име на града Германея се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня. Останало от времето на траките и е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. Според траките „германея“ означавало „гореща вода“.
При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.
Още в началото на османското господство Германея, някогашният главен град на Средиземноморска Дакия, а през 1153 г. познат като „Великолепен град“, е превърнат в най-обикновено село от ориенталски тип. Подобно на византийците, около топлите минерални извори и студената вода се настаняват завоевателите.
За първи път в Дупнишко, в село Сапарево се създава еснафско взаимоспомагателно сдружение, а през 1864 г. и първото мелиоративно съоръжение в България – Сапаревската вада, дълга 14 км., чрез която се прехвърлят част от водите на река Черни Искър към Сапарево и Сапаревското поле. През същата година се построява и най-голямата черква за времето в Горно поле – Света Богородица.
Със заповед № 168 на МС от 22 януари 1943 г. селото е преименувано в Сапарева баня.

Онлайн услуги
Работно време на пътническа въжена линия

Работното време на лифта е със сезонен график.Всеки последен понеделник на месеца се извършва целодневна техническа профилактика.

Телефонен номер за връзка с касата на лифта (в работно време): 0884 163 479.

За актуална информация можете да посетите сайта на хижа Рилски езера тук.

Къща за гости Мария

За контакти:
Адрес: гр. Сапарева Баня, ул. Йордан Михайлов 8
web: http://sapareva-banya.info/къща-за-гости-мария
тел:  0896-309-4630897-797-372